Spot Publicitar

Zeii Greciei Antice

 

O călătorie în vâltoarea mitologiei antice 

Lumea fantastică a Greciei antice era plină de creaturi supranaturale, de zei atotputernici ce ii puteau rani sau pedepsi pe oameni. Mitologia elenă  este una destul de complexă: monștrii, războaie, intrigi, personaje cu puteri supranaturale și zei imprudenti.

Era destul de important pentru oameni din perioada antică  ca zeii sa fie mulțumiti, altfel furia acestora crea dezastre năpraznice, lăsau  creaturi înspăimântătoare să prade pamanturile si trimiteau boli groaznice asupra populației.

Zeii Olimpului au jucat un rol important în viața oamenilor din Grecia Antică. Este important de reținut că grecii antici amestecau evenimentele din mitologia lor cu cele din istorie. 

Aceasta este o listă a zeilor si zeițelor mitologiei  elene.

  • ZeusSimbolurifulgerulvulturulstejarulsceptrul și balanța.

 Zeul cerului și a fulgerelor în mitologia greacă. Conducătorul tuturor zeilor de pe Muntele Olimp, câștigandusi locul de top printre zeii și zeițele Olimpului conducând, o revoluție de succes împotriva titanilor. Zeus este frecvent descris de artiștii greci ca fiind un om mai în vârstă cu o barbă albă și părul lung, semnificând înțelepciune, maturitate și conducere. În arta și miturile anterioare, Zeus este adesea descris ca un zeu războinic cu un fulger  în mâna dreaptă, așezat pe tron.
  • HeraSimboluripăunulrodiacoroanacuculleul și vaca.

Era considerată regina zeilor, a oamenilor și zeița protectoare a familiei, căsniciei, a căminului și a femeilor măritate.Răzbunătoare, a încercat întotdeauna să complice viața ori să îi omoare pe copiii lui Zeus din alte relații. Hera era de obicei înfatisata alaturi de Zeus, ca o femeie mareata, de o frumusete solemna, purtând o coroana numita polos sau o coroana si un voal. Uneori poarta un sceptru învelit cu o rodie si un cuc – prima este un simbol al fertilitatii, iar a doua un simbol al modului în care s-a casatorit cu Zeus. Deasemenea, este adesea însotita de un paun, unul dintre animalele ei sacre.
  • PoseidonSimboluricalulbouldelfinul, și tridentul.

Stăpânul mărilor, furtunilor, cutremurelor și cailor. Ca și fratele său mai mic Zeus, Poseidon a avut mai multe aventuri. Unii dintre cei mai vechi scriitori ai Greciei antice,Homer și Hesiod sugerează că Poseidon, a devenit stăpânul mării în urma înfrângerii tatălui său Kronos, când lumea a fost împărțită la sorți între cei trei fii ai săi: Zeus a primit cerul, Hades a devenit zeul infernului (împărăția umbrelor) și Poseidon marea, Pământul și Muntele Olimp aparținând celor trei. Poseidon a fost adesea descris de marii artiști greci, alături de soția lui Amphitrite într-un car tras de creaturi gigantice marine.
  • HadesSimboluriSabia și Coiful Invizibilitățiinarcisa și chiparosulcheile tărâmului morțilorCornul Abundenței (un simbol al prosperității și al belșugului). 

Zeu al infernului, a morții si a bogățiilor. Hades, numit Pluton de romani, era zeul umbrelor, ce cuprindea Tartarul, câmpiile Asfodelelor si paradisul destinat eroilor si celor favorizati de zei numit Elysium. Fiul lui Kronus și Rhea, fratele lui Zeus și Poseidon, soțul Persefonei. Artiștii ai Greciei antice il descrie  pe Hades conducând un car aurit tras de patru armăsari negri. Zeul poartă un coif magic care îi face invizibil pe purtător. În mână, Hades are un sceptru care poate despărți pământul în două. În unele descrieri, Hades ține și cheile lumii de dincolo însă în alte legende acestea sunt ținute de ușierul său, Aiacus. Hades nu era numai zeul misterios din adâncuri, el găzduia și plantele, pentru protecția lor sub formă de semințe, în perioada de iarnă.
  • AresSimbolurisabiasulițascutulcâinelecarul de luptamistrețulcasca și vulturul.

Fiul lui Zeus și al Herrei, Ares reprezintă zeul războiului și al focului, mereu în conflict cu frații lui. Acesta este descris ca fiind întruchiparea forței brute ale războiului, victorios în multe bătălii, unde adesea pierde bătăliile contra fraților săi, sau chiar a muritorilor, fiind văzut ca un zeu însetat de sânge, unul nesăbuit, tot timpul urcând în luptă, în ciuda faptului că Olimpienilor le-a fost interzis să intervină direct în treburile oamenilor și mai ales să participe la lupte. În Războiul Troian, când lupta alături de Hector, a fost rănit fiind nevoit să se retragă. Când a sărit în ajutorul fiului său, a fost rănit de către Hercule și silit iar să fugă. Tot de numele său este legat și Areopagul, coloana unde erau judecate crimele de natură religioasă. Se știe despre Ares că era împreună cu Afrodita, iar fratele său, Hephaistos, încerca să îi facă mereu de râs în fața celorlalți zei. El a preferat războiul de dragul războiului în sine, adesea distrugând totul în calea sa.
  • DionisSimbolurivița de vieiederacupatigrulpanteraleoparduldelfinul și capra.

Zeul vinului, petrecerilor, și extazului. Zeul protector al teatrului. Fiu al lui Zeus și al prințesei Tebane Semele. Cel mai tânăr zeu din Olimp și singurul născut dintr-o mamă muritoare. Grecii din antichitate aveau credința că, zeul îi învață să cultive vița de vie. În plus, se credea că acest zeu avea darul de a face să țâșnească din țărână lapte, miere și vin, spulberând cu acestea grijile oamenilor. Față de cei care i s-au împotrivit s-a arătat crud, luându-le mințile. Deci 🙂aveti grijă mare sa nu jigniți pe cine nu trebuie atunci când, sunteţi pe la vreo petrecere. Acest zeu posibil ca încă își mai bagă nasul prin treburile lumești😁
  • ApolloSimbolurilesoareleliraarcul și săgeatacorbuldelfinullupullebăda și șoarecele.

Zeul zilei, al luminii și al artelor, protector al poeziei și al muzicii, profețiilor și arcașilor, conducătorul corului muzelor, personificare a Soarelui. Fratele geamăn al lui Artemis. Apollo este reprezentat ca un tânăr atletic cu părul lung. El cântă la liră, intrument făurit de zeul Hermes. Alături de sora sa Artemis, cei doi înfățișează cuplul Soare-Lună. Apollo a fost considerat fondatorul, Oracolului din Delfi.
  • Hermes Simboluricaduceulsandalele și casca înaripatebarza și broasca țestoasăInventatorul lirei.

Mesagerul zeilor, zeul comerțului și negustoriei, hoților și tâlharilor.Mai în varstă decât Dionis, s-a căsătorit cu Dryope și au avut un fiu - Pan. Hermes este reprezentat ca un tânăr atletic și uneori, ca un bărbat bărbos. El poartă o pălărie, sandale cu aripi, și o mantie scurtă. În mână ține mereu caduceul ( bagheta, sau toiagul purtat in general de curier/poștașul perioadei antice )Hermes este menționat ca aducător de noroc și dătător de har.
  • ArtemisSimbolurilunacăprioriiogariiursoaiceleșerpiichiparosul.

Zeița virgină a vânătorii, virginității, nașterii, lunii și tuturor animalelor. A fost una dintre cele mai vechi și venerate zeități ale Greciei Antice. În perioada clasică a mitologiei elene, Artemis era descrisă ca fiind fiica lui Zeus și a lui Leto, și sora geamănă a lui Apollo. Insensibilă la dragoste, îi pedepsea pe toți cei ce încercau să se apropie de ea, iar dacă la rândul său încerca să se apropie de vreun muritor, dragostea ei era rece și stranie. Artemis este reprezentată ca fiind o tânără zveltă, purtând întotdeauna o tunică nu mai lungă de genunchi. Se presupunea a fi însoțită mereu de un arc și o tolbă cu săgeți având în compania iei căprioare, ursoaice și alte animale ale pădurii, loc unde aceasta își petrece cel mai mult timpul. În timp ce fratele ei geamăn, Apollo, întruchipează lumina Soarelui, Artemis in mitologia greacă reprezintă Luna.
  • AthenaSimboluribufnița și ramura de măslin.

Zeiță virgină a înțelepciunii, meșteșugurilor, apărării și strategiei militare. S-a născut supranatural ieșind din țeasta tatăului său după ce acesta o înghițise pe Metis, complet dezvoltată și îmbrăcată în armură, pregătită de luptă. Atena era socotită protectoarea artelor frumoase, a meșteșugurilor, a literaturii și a agriculturii, a oricărei acțiuni care presupunea ingeniozitate și spirit de inițiativă. Ea patrona viața socială și cea statală, era sfătuitoarea grecilor adunați în areopag și apărătoarea lor în războaie.
  • AfroditaSimboluriporumbița, păsările, mărul, albina, lebăda, mirul și trandafirul.

Potrivit legendei, grecești aceasta s-a născut în Cipru. „Stâncile Afroditei” se găsesc pe țărmul sudic al insulei, pe locul unde - potrivit mitologiei grecești - a căzut în apa mării înspumate organul genital al zeului Uranus, amputat de fiul său, Cronos. Aici s-ar fi născut, din valurile mării învolburate, zeița dragostei Afrodita / Venus.
  • DemetraSimbolurimacul, grâul, torța și porcul

Demetra Zeiță a fertilității, agriculturii, ocrotitoare a naturii și stăpâna anotimpurilor. Se presupune că aceasta a fost venerată încă din 1200-1400 î.Hr.  În alte reprezentări este venerată ca Demetra Thesmosforia „cea care dă legi”
  • HefaistosSimbolurifocul, nicovala, securea, măgarul, ciocanul, cleștii de fierărie și prepelița.

Maestru fierar și meșteșugar al zeilor. Zeul focului și metalelor. Simbolurile sale includ focul, nicovala, securea, măgarul, ciocanul, cleștii de fierărie și prepelița. Fiul șchiop al Herei, meșter fierar neîntrecut, creațiile sale extraordinare uimindu-i chiar și pe zei: făurește arme și armuri miraculoase, obiecte care se mișcă singure (un fel de roboți superperfecționați), sau chiar pe Pandora și cutia acesteia. 

Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar