Spot Publicitar

Mitul Creației În Mitologia Greacă

 Miturile elene in general, din punctul de vedere a grecilor perioadei antice, erau privite ca adevărate relatări. Mitologia greacă a avut  o influență extinsă asupra artelor și literaturii civilizației occidentale.

Big-Bang Interpretare artistică 

Miturile creației sunt de o importanță centrală, pentru orientarea oamenilor în univers și pentru modelele de bază ale vieții și culturii fiecaruia dintre noi.

Scopul unui mit a fost de a oferi ascultătorului un adevăr pe care de-a lungul timpului, publicul ascultător l-a interpretat modificând originalitatea mitului. De fiecare dată mitologia încearcă să răspundă la cele mai dificile și la cele mai elementare întrebări ale existenței umane sau scopul existenței umane : cine sunt eu? De ce visam? Cum de stim ceea ce stim?  Fiecare dintre noi ne confruntam cu aceste fundamentale intrebari ale existentei umane, in timp ce ii provocam pe ceilalti sa isi prezinte pozitia cu privire la creator si la religie.

Prezentă, Esență, Identitate

Miturile creației încearcă să ne prezinte cum au început aceste lucruri.

Un alt motiv pentru care mitologia joacă un rol important este pentru că devine o bază pentru o mulțime de religii care sunt practicate. Aceste mituri destul de captivante sunt povești ce ne relatează bătăliile dintre bine și rău. Întotdeauna in fiecare mit,legendă sau poate mai bine spus poveste, binele și răul vor avea câte ceva de împărțit realizând un echilibru. Cea mai completă versiune a miturilor creației grecești, este un poem numit Teogonia sau Nașterea zeilor, creată  de către un poet pe nume Hesiod, care a trăit î.Hr.

Grecii antici credeau că la început lumea se afla într-o stare de nimic, o beznă totală a timpului,pe care o numeau Haos. Dintr-o dată, din lumină, a venit Gaia (Mama Pământ) și de la ea a venit Uranus (cerul) împreună cu alți zei vechi (numiți zeii primordiali) precum Pontus (zeul primordial al oceanelor). Gaia și Uranus au avut doar 12 copii, titanii. Cei mai importanți dintre cei 12 copii au fost Kronos și Rhea.

Gaia a născut niște monștri numiți ciclop și cei sute de mâini. Uranus dezgustat de monștri i-a aruncat în Tartar (iadul acelor timpuri, un loc de pedeapsă pentru păcătoși).Gaia, supărată de Uranus, a căutat să se răzbune pe Uranus. Gaia și-a folosit fiul, Kronos, care a tăiat organele genitale ale lui Uranus. Kronos l-a aruncat pe Uranus în ocean. Din sângele organelor sale genitale, a fost creată  zeița iubirii și a frumuseții ,Afrodita.

Zeus Interpretare artistică 

Kronos s-a căsătorit cu sora sa Rhea și a născut 6 copii, care erau numiți zei. Kronos, căruia i-a fost frică de o profeție care i-a fost adusă cu puțin timp în urmă (că într-o zi copii săi îl vor tăia și îi vor lua locul), i-a înghițit pe fiecare dintre copii de fiecare dată când s-au născut. Lui Rhea nu i-a plăcut acest lucru, așa că l-a salvat pe Zeus și i-a dat lui Kronos o piatră de mâncat. Zeus a fost crescut de o capră numită Amaltheia, într-o peșteră montană situată în Creta și când a devenit bărbat, s-a întors pe Muntele Olimp pentru a se razboii cu Kronos. El l-a forțat pe Kronos să elibereze copiii pe care îi înghițise și aceștia, împreună cu Zeus, au luptat împotriva lui Kronos și a aliaților săi, ceilalți titani. Zeus a câștigat cu ajutorul celor o sută de mâini a ciclopilor iar după ce au câștigat războiul, Zeus la învins pe Kronos blocândul în Tartar.

Titanomahia : Lupta zeilor cu titanii

Titanii au fost învinși și exilați, iar Zeus a devenit de atunci conducătorul olimpienilor și zeul cerului, Poseidon a preluat oceanele, iar Hades a preluat lumea întunecată numită, Tartar. Zeus s-a căsătorit cu sora lui Hera și a încoronat-o Regina Olimpului. 

Mitologia greacă conține  o mare colecție de povești,  despre începutul lumii și despre viețile și aventurile zeilor, zeițelor, eroilor și eroinelor.

 In continuare va invit sa va abonați la acest colț  al internetului numit Mythical Times,pentru a putea a fi la curent cu viitoarele noutăți. 

Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Spot Publicitar