Spot Publicitar

Oracolul din Delphi - Casa misteriosului oracol al mitologiei elene.

 Oracolul din Delphia fost timp de sute de ani unul din punctele centrale ale religiei grecești. Templul se situa în regiunea Phokis și era închinat în principal zeului Apolo. Oracolul era consultat din cele mai vechi timpuri în afaceri politice sau domestice și se bucura de un prestigiu important în vechea lume greacă, fiind considerat a fi situat în centrul lumii: după legendă, Zeus ar fi dat drumul la doi vulturi, fiecare de la câte un capăt al lumii, care s-ar fi întâlnit în punctul în care se găsește în ziua de azi, orașul Delphi.

Oracolul din Delphi - sursa imaginii pixabay.com

Denumirea localității vine de la cuvîntul grecesc “delphos”, care înseamnă “sin”, “inima” – elenii asociind acest cuvînt cu forma de mamelon a locului din virful muntelui Parnas, care ducea catre o pestera destul de întunecoasă, locuită, după legendă, de un șarpe uriaș, Pythos, care ii omora pe toti cei care aveau curajul, să se apropie de aceasta grotă. Potrivit miturilor Greciei antice, Apolo, fiul Zeus, a ucis acest monstru si a inaugurat Jocurile Pythice. Pe aceste locuri s-a pus temelia unui templu, inchinat zeului Apolo, a carui faima s-a dus in intreaga lume pentru faptul ca aici se puteau face previziuni prin care zeul Apolo ii ajuta pe oameni sa-si aleaga corect drumul in viata. Legenda spune ca in pestera de aici a ramas spiritul lui Python, care le ajuta pe preotesele templului sa intre in contact cu Apolo si să  raspunda la întrebările celor care voiau să-și afle viitorul. Aceste preotese erau, adesea, femei cu vârsta peste 50 de ani, cărora zeul le dăduseră puterea specială a profeției.

O imagine fantastică a unui oracol - pixabay.com

☆Până la ora actuală sau făcut multe cercetări speculative asupra acelor preotese ce dezvăluiau profeții. Se presupune că datoriă faptului că în templu s-ar fi aflat o crăpătură prin care ieșeau gaze vulcanice toxice plus acel amestec cu plante speciale aromatice ar fi fost de ajuns sa inducă preotesei desemnate ca oracol o stare de delir. Se consideră că acei vaporii de apa din interiorul pămîntului, trecînd prin diferite straturi de roci impregnate cu bitum, făceau să antreneze cu ei si bioxid de carbon, metan, etan si etilena care, absorbiți de preoteasa sa-i dea acesteia acea, dorită stare de transă. Au fost destui  specialiști ce cred ca toata povestea cu oracolul a fost doar o simplă înșelătorie socială a protestelor acelor timpuri. Cele mai faimoase oracole au fost cele de la Dodona (unde Zeus oferea răspunsuri prin foșnetul stejarilor) și cel de la Delphi (unde Apollo dădea raspunsuri prin intermediul preotesei Pythia). In ambele locuri, răspunsurile erau atȃt de ambigue, încât era imposibil să se ateste veridicitatea lor. 

Cu toate acestea, in lucrările rămase din antichitate aflăm că numeroși străini, sosiți din toate colțurile lumii, veneau cu comori si daruri substanțiale pentru a putea afla părerea oracolului. Datorită acestor pelerini, Delphi a devenit un important centru comercial, și de aici cultura greacă s-a răspîndit în întreaga lume civilizată.

☆ Înșelătorie sau adevăr!? Oare au existat/există fiinţe umane ce au avut/au asemenea puteri paranormaleputeri ce depășesc natura!?! 

Indiferent ce adevăr se află în spatele aceastor legendare povestioare, ne cam lasă cu câteva întrebări la care nu prea avem cum să găsim un răspuns. Poate dacă am descoperii o modalitate prin care am putea călătorii în timp....poate, atunci da vom putea afla cu siguranță ce sa întâmplat cu adevărat în acele timpuri. 

Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar