Spot Publicitar

Moirai - Zeițele Destinelor ( Mitologia Greacă )

  În mitologia greacă, atunci când oamenii se nășteau, destinele lor se considera că erau deja decise; Soarta, cunoscută și sub numele de Moirai, a fost acea mică grupare divină ce se ocupa de această sarcină. Moirai era formată din trei surori Clotho, Lachesis și Atropos; zeițe ale destinului ce determinau destinul muritorilor. 

Clotho - Filatorul care filează firul vieții. 

Lachesis - Alotterul măsura firul și trăgea din fuior câte un fir ce reprezenta viața fiecăruia.

Atropos - Inflexibilul sau inexorabila, următoarea ce tăia firul vieții și decidea când și cum urma să moară o persoană. Ea stabilea și felul în care moare omul.

O creație reprezentativă a ursitoarelor

Primul autor care sa referit la Soartă ca zeitate a fost binecunoscutul Homer. El se referă la Soartă nu ca zeițe, ci ca forțe care ar avea legătură cu treburile oamenilor și care le determină destinul. Hesiod, la rândul său, a propus ca Soartele să fie cele trei zeițe ale destinului și le-a atribuit nume și roluri. Conform miturilor, Cele 3 ursitoare nedespărțite erau fiicele lui Nyx, personificarea nopții și nu aveau tată. Cu toate acestea, poveștile ulterioare le plasează ca fiice ale lui Zeus și ale lui Themis. În literatură, descrierile lor le-au arătat adesea ca niște bătrâne urâte cu fire și foarfece. Cu toate acestea, în lucrările de artă, soartele erau în mod obișnuit descrise ca femei frumoase. Sunt descrise în mod constant ca trei filatoare, țesând țesătura vieții. De aici provin frazele țesătura vieții și firul vieții.

Un simplu ucenic😅 al Moirae.

 Cele trei zeițe apar uneori oferind daruri oamenilor și zeilor învârtind soarta la naștere.  Ursitoarele ca personaje divine au avut un rol important în miturile grecești, se considera că puterile lor  stabileau evenimente ce s-ar fi petrecut în multe tragedii. De exemplu:

Împotriva giganților: - au jucat un rol activ în războiul giganților, în care au luptat alături de olimpieni și au ucis un uriaș folosind bastoane de bronz. 

Războiul împotriva Tifonului: - În războiul olimpienilor împotriva monstrului Tifon, Ursitoarele l-au convins pe monstru să mănânce niște fructe care să-i diminueze puterea, spunând că îl vor întări. Tifon a crezut soarta în dezavantajul său.

Nașterea zeilor: - Ursitoarele au fost implicate în nașterea lui Apollo, Artemis și Athena. Atenei i-au dăruit virginitatea eternă și o viață fără căsătorie. 

Întârzierea nașterii lui Heracle: - Unele mituri spun că soarta a ajutat-o pe Hera să întârzie nașterea lui Heracle, astfel încât Euristeu să se nască mai întâi. Acesta a fost modul lui Hera de a se răzbuna împotriva copilului iubitor al lui Zeus, Heracles. 

Înșelate de Apollo: - Ursitoarele au fost păcălite o dată de Apollo pentru a-și salva prietenul Admetus care era destinat să moară. Apollo ar fi îmbătat pe una dintre cele 3 ursitoare  și apoi iar fi cerut să-l salveze pe Admetus în schimbul unei alte vieți. Cu toate acestea, Apollo nu a putut găsii pe altcineva care să ia locul lui Admetus. Atunci Alcestis, soția lui Admetus, a intervenit pentru a lua locul soțului ei în mod voluntar, sacrificându-și viața pentru a-l salva pe al său.

Pentru a atribui destinele oamenilor, Ursitoarele trebuiau să știe despre viitor. Au fost zeități profetice care, în unele cazuri, au dezvăluit indicii despre viitor. Întrucât sfârșitul vieții făcea parte din destin, Ursitoarele erau cunoscute și ca zeițe ale morții.

Aceste tipuri de divinități au fost considerate ființe primordiale în mitologia greacă, deoarece au supravegheat și dictat tot ce se întâmpla în lume. Nici-o viață nu ar fi început sau se va termina fără influența acestor Ursitoare. Pentru aceasta, rolul lor în mitologia greacă a fost primordial, iar efectul lor asupra culturii este încă prezent și în zilele noastre.


Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar