Spot Publicitar

Călătoria în timp: o dorință firească

 Ați văzut mini-seria 22.11.63? Este o creație cinematografică adaptată după o carte science-fiction a lui Stephen King. Povestea urmărește un profesor de engleză care călătorește în timp pentru a preveni asasinarea lui John F. Kennedy. Recomand cu încredere.


Mulți oameni visează să călătorească în timp. Ar fi fascinant să vezi cum era lumea în trecut sau cum va fi în viitor.

În cazul meu, aș călători doar în trecut pentru a vedea cum am evoluat ca specie. Aș vrea să văd cum s-a dezvoltat tehnologia, moda, gusturile și convingerile noastre. In general viitorul nu m-ar interesa..... aș lăsa loc pentru alții.

Cred că este important să păstrez viitorul deschis pentru posibilități. Nu vreau să știu totul ce se va întâmpla, pentru că vreau să am ceva de așteptat.

In mare parte există un fir familiar de umanitate dedesubt, indiferent de oră. Oamenii sunt întotdeauna în căutarea iubirii, fericirii și împlinirii.

Mi-ar plăcea să călătoresc în propria mea cronologie, chiar dacă nu îmi implică viața în niciun fel.

Aș vrea să călătoresc înapoi în timp pentru a vedea evenimente istorice importante, cum ar fi, Cucerirea romană a Daciei, Căderea Imperiului Roman, Bătălia de la Termopile, Primul Război Mondial, Revoluția Franceză sau eliberarea sclavilor în Statele Unite. Aș vrea, de asemenea, să văd cum arăta viața în trecut, de la tehnologie și modă până la obiceiuri și tradiții.

Yep, vise vise și iar vise.


Se obișnuiește să fie expus că timpul ar fi relativ. Adică in mare parte, fiecare observator ar avea propriul său timp, care ar fi determinat de mișcarea sa în spațiu. Acest lucru sugerează că timpul nu este o linie simplă, ci că este mai degrabă o rețea complexă de evenimente.

Yep, mulți presupun că timpul este o dimensiune la fel ca spațiul. Ok, dacă spațiul este o dimensiune, atunci nu există niciun motiv pentru care timpul să nu fie și el o dimensiune!!

Interesant este faptul că există unele credințe spirituale care susțin că experimentăm trecutul, prezentul și viitorul în mod constant. De exemplu, în hinduism se crede că trecutul, prezentul și viitorul sunt toate interconectate și că fiecare acțiune din prezent are un impact asupra trecutului și viitorului.

În general marea majoritate a credințelor spirituale sugerează că trecutul, prezentul și viitorul nu sunt separate, ci că sunt toate părți ale unui întreg. 

  • Teoria relativității a lui Albert Einstein ~ sugerează că timpul este relativ și că nu există un singur timp universal. În schimb, timpul este diferit pentru fiecare observator, în funcție de mișcarea sa relativă față de alte obiecte.
  • Teoria cuantică ne expune faptul că universul este compus din particule care se comportă în moduri imprevizibile. Aceste particule pot fi în mai multe locuri în același timp, ceea ce sugerează că trecutul, prezentul și viitorul ar putea fi, de asemenea, interconectate.
  • Teoria holografica a universului sugerează că universul este o proiecție a unei suprafețe bidimensionale. Această teorie sugerează că trecutul, prezentul și viitorul ar putea fi toate prezente pe această suprafață bidimensională.
  • Teoria relativității cuantice este o teorie care încearcă să combine teoria relativității a lui Einstein cu teoria cuantică. Această teorie este încă în curs de dezvoltare, dar ea sugerează că trecutul, prezentul și viitorul ar putea fi toate interconectate într-un mod care este încă necunoscut.
  • Teoria timpului multidimensional sugerează că există mai multe dimensiuni ale timpului. În acest scenariu, am putea experimenta toate aceste dimensiuni ale timpului în același timp.
Teoria călătoria în timp sugerează că este posibil să călătorim înapoi în timp. Dacă aceasta ar fi posibilă, am putea experimenta trecutul în mod direct.

In general aceste teorii sunt interesante și sugerează că modul în care percepem noi timpul ar putea fi mai complex decât credem.


O altă teorie la care ne vom opri puțin este o teorie atribuită unui mare filosof ~ Alfred North Whitehead.

Whitehead a fost un filosof britanic care a trăit în secolul al XX-lea. El a susținut că timpul nu este o succesiune lineară de evenimente, ci mai degrabă o rețea de relații între evenimente.

În viziunea lui Whitehead, trecutul, prezentul și viitorul nu sunt trei lucruri distincte, ci mai degrabă trei aspecte ale aceluiași lucru. Trecutul este ceea ce a fost, prezentul este ceea ce este și viitorul este ceea ce va fi.

Toate aceste trei aspecte există în același timp, dar le experimentăm în moduri diferite. Trecutul îl experimentăm ca o amintire, prezentul îl experimentăm ca o experiență directă și viitorul îl experimentăm ca o anticipare.

Timpul nu este un lucru fizic, ci mai degrabă o construcție mentală. Nu putem vedea, atinge sau gusta timpul. Este ceva pe care îl creăm în mintea noastră pentru a ne ajuta să înțelegem lumea.

Gândirea noastră este întotdeauna îndreptată spre viitor. Când ne gândim la ceva, ne gândim la ceea ce a fost, la ceea ce este și la ceea ce va fi iar, experiențele noastre vor fi fluide și continue. Nu există o linie clară între trecut, prezent și viitor.

Desigur, există numeroase argumente împotriva teoriei lui Whitehead.

Unii oameni susțin că timpul este o realitate obiectivă, care există independent de mintea noastră.

Cu toate acestea, teoria lui Whitehead este o modalitate interesantă de a gândi despre timp. Ea ne poate ajuta să înțelegem mai bine modul în care ne experimentăm propria experiență, propria viață.

Doar priviți câteva exemple de cum am putea experimenta cele trei timpuri în mod constant.

  • Când ne amintim de ceva, experimentăm trecutul în prezent. Amintirile noastre sunt o reprezentare a ceea ce a fost, dar le experimentăm ca și cum ar fi prezente.
  • Când ne gândim la ceva care urmează să se întâmple, experimentăm viitorul în prezent. Gândurile noastre despre viitor sunt o anticipare a ceea ce va fi, dar le experimentăm ca și cum ar fi prezente.
  • Chiar și atunci când ne concentrăm pe prezent, experimentăm trecutul și viitorul în mod implicit. Când ne uităm la un copac, de exemplu, ne gândim la ceea ce a fost copacul în trecut (s-a dezvoltat din semințe) și la ceea ce va fi copacul în viitor (va crește și va muri).
În concluzie, teoria lui Whitehead ne poate ajuta să vedem că timpul nu este o succesiune lineară de evenimente, ci mai degrabă o rețea complexă de relații. Trecutul, prezentul și viitorul nu sunt trei lucruri distincte, ci mai degrabă trei aspecte ale aceluiași lucru. Le experimentăm în moduri diferite, dar există întotdeauna în același timp.

Yep, spre incheiere voi lăsa un citat celebru la care sa reflectăm într-un mod individual ~ ,,Ar trebui să lăsăm întotdeauna să treacă ceva timp, pentru că timpul dezvăluie adevărul.” – Seneca

Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar