Spot Publicitar

Uimitoarea Legendă Epică A Regelui Maimuță. Povestea Nemuritoare A Lui Sun Wukong.

 Legenda Epică A Regelui Maimuță.

Mitologia chineză este plină de povestiri și istorisiri, care mai de care mai fascinante, povestiri ce fac referință la credințele popoarelor antice despre zei, eroi și personaje legendare, fenomenele naturii sau chiar originea universului. Din mitologia chineză sunt cunoscute o mulțime de personaje, dar și legende deja celebre, precum cea a generalului Guan Yu, Ba Xian ( Opt Nemuritori ), Fu Xi si Nu Wa ( două ființe supranaturale cu trup de dragon ), Pan Ku ( Pangu - o entitate supremă  primordială), sau a lengendarului Sun Wukong ( Regele Maimuță ). Legendele Chinei conțin numeroase personaje fantastice cu puteri supranaturale, eroi, zei atotputernici, spirite naturale si oameni divinificati - o lume fantastică învăluită într-o  atmosferă plină de mister. Unul dintre cele mai faimoase personaje prezente in legendele chinezești pe care-l voi expune in acest post nu este nimeni altul decât puternicul și ambițiosul, Regele Maimuță cunoscut sub numele Sun Wukong.


Prima apariție publică a legendarului Sun Wukong a fost realizată în romanul epic chinezesc, Călătorie spre Vest ( Journey to the West ) - O creație fantastică scrisă în timpul Dinastiei Ming ( 1368 - 1644 ) - bazat in totalitate din evenimentele timpului Dinastiei Tang ( 618 - 907 ). Autorul acestui personaj legendar ni-l  descrie ca pe o entitate supranaturală mitică, de aproximativ 1,3 metri înălțime - obraznic, ciudat si rebel dar, super curajos, inteligent, puternic si in acelasi timp unul destul de ambițios. Un personaj puternic cu totul și totul special.

Regele Maimuță
Regele Maimuță 

Din vestitul roman, aflăm că apariția acestei ființe sa datorat unei pietre magice speciale, formată la rândul iei de către impunătoarele forțe primordiale ale Haosului. Se presupune ca această piatră sacră, ar fi fost aruncată pe vârful Muntelui Florilor din Huaguo-Shan, în spatele unei cascade imense - o regiune frumoasă și liniștită, pacifista unde forțele întunericului încă nu reușiseră să pătrundă, pentru a-și pune amprenta. Datorită vântului și a fulgerelor ce au continuat să lovească neîncetat, această piatră magică sa transformat într-un ou de piatră din care ar fi ieșit Regele Maimuță. După nașterea sa, acesta s-a alăturat unui trib de maimuțe, ajungând în cele din urmă regele acestora dar, totul după ce a reușit să le găsească un loc special pentru a se adăpostii de fenomenele naturii ce le puteau pune in pericol - o peșteră situată în spatele cascadei numită, peștera Cortinei de Apă. Având un caracter ironic, plin de umor, acesta se autoproclamase, Regele Maimuță cel Chipeș. Interesant e faptul că după o bună parte a vieții sale, in care acesta sa tot bucurat, fiind fericit alături de tribul său, a început să fie preocupat de viitorul său, de trupul său efemer și importanța cultivării spirituale, dorind să devină un nemuritor puternic....cel mai puternic. Hotărât să-și găsească acea cale către nemurire, acesta și-a părăsit tribul, pornind într-o călătorie în căutarea unui maestru care să-l poată învăța cum să-și cultive trupul si spiritul, astfel încât să-și îndeplinească obiectivul mult visat. După multe zile de călătorie, acesta intr-un final reușește să-și găsească un maestru daoist, sub tutela căruia acesta dezvoltă puteri fantastice, supranaturale. Însă este dat afară din şcoala maestrului său daoist, din cauza temperamentului său impulsiv necontrolat. Ajunge înapoi în ţinutul natal, unde va rămâne ca rege in tribul său. Dar, se pare că necazurile par să se ţină scai de acest personaj rebel si arogant, a cărei ambiţie şi stăpânire de sine sunt, prea extravagante și total neconforme cu puterile dobândite prin iniţiere.

Fantastica Legendă A Banchetului Cu Piersici.

După o scurtă perioadă de timp, în cele din urmă, eroul nostru ajunge in Ceruri, provocând o adevărată agitație, astfel încât, Împăratul de Jad al Cerului ( cel mai puternic, important zeu din pantheonul tradiţional chinez ), încearcă să-l liniştească pe Regele Maimuţă prin acordarea postului de Grăjdar Ceresc. Aflând de poziţia care i s-a încredinţat şi pe care o considera a fi una super înjositoare, acesta se opune distrugînd intotalitate liniștea din Ceruri, oferindu-și singur titlul de - Mare Înţelept al Cerului. În fine, odată cu apariția Împăratului de Jad la fața locului, lucrurile au început sa se mai calmeze puțin. Acesta trece greu, cu vederea pentru  obrăznicia acestuia și îi face totuși o promisiune, Regelui Maimuță- că are nevoie de puțin timp de gândire, până îi va găsii să-i ofere un post liber, pe masura abilităților sale.

Xiwangmu
Xiwangmu, soția Împăratului de Jad

Conform mitologiei chineze, zeiţa Xiwangmu, era consoarta Împăratului de Jad. Ca consoarta a Împăratului de Jad,  Xiwangmu este mamă la diferiţi zei, precum Zhusheng Niangniang, Yanguang Niangniang şi Zhinu. Zhusheng Niangniang este considerată a fi zeiţa fertilităţii, care ajuta toate cuplurile să nască, în timp ce Yanguang Niangniang este protectorul celor orbi. Zhinu, cea din urmă- este descrisă în cea mai importantă poveste a folclorului chinez, „Fricosul şi Fata de Ţesător”, unde zeiţa pur și simplu se îndrăgosteşte de un muritor fricos şi este obligată să părăsească lumea zeilor. In general, zeița Xiwangmu in mitologia chineză, este asociată cu secretele imortalităţii, în special cu Piersicile Imortalităţii.

În mitologia chineză, aceste piersici se numesc Pantao, ceea ce înseamnă ( Piersici Plate ), care cresc în grădina superbă a lui Xiwangmu. Conform unei versiuni a legendei, fantasticul piersic face fructe odată la 3000 de ani, iar în cinstea acestui eveniment zeiţa va organiza de fiecare dată, câte un banchet fastuos. Interesant e faptul că una dintre poveștile despre banchetul dat de Xiwangmu se găseşte în această legendară poveste „Călătorie către Vest”. În această poveste, personajul fantastic pe care-l tot voi continua să-l expun in această postare - Regele Maimuţă, este numit în cele din urmă de către Împăratul de Jad ca protector al Piersicului magic. Însă când va ajunge în livadă, Regele Maimuță, descoperă că sunt 3600 de piersici care seamănă identic între ei. În fine, plictisit de noul său job, acesta a început să-i împartă în trei grupuri dar, totul în funcţie de puterile magice pe care le dădeau celui care le mânca fructul special. În primul grup erau cei care aveau un miros plăcut surprinzător, cu fructe mici şi care rodeau odată la 3000 de ani. Se spunea că acea ființă ce reuşea să mănânce din acest grup devenea instant nemuritor, iar trupul lui devenea unul puternic şi luminos. Următorul grup cuprindea pomii care aveau un miros puternic, cu fructe dulci şi care rodea odată la 6000 de ani. Cel care mânca din ei putea să zboare şi să rămână veşnic tânăr. Iar în cele din urma, din ultimul grup făceau parte doar pomii care erau de culoare violet şi aveau nişte pietre galbene palide pe trunchi. Aceştia rodeau odată la 9000 de ani iar cel care mânca din ei devenea etern ca Cerul şi Pamântul, plus puterile din primele două grupări.


În zilele ce au urmat, rebelul maimuță nu doar că a început să-şi neglijeze îndatoririle primite dar, a şi furat fructele cele mai importante, care rodeau odată la 9000 de ani, încălcând cea mai importantă regulă a Cerului - O faptă pentru care nu va fi iertat așa ușor. In cele din urmă fapta comisă a fost descoperită de Xiwangmu, când aceasta îşi trimite servitorii să culeagă fructele pentru fastuosul banchet. În tot timpul acesta, rebelul Rege Maimuță s-a micşorat şi dormea liniștit sub o frunză - cu mâinile pline de piersici el își făcea somnul de frumusete, pur și simplu nu era conștient de fapta comisă. Când servitorii au ajuns la piersici, au constat că nu mai exista nici-o piersică în afară de una. De fapt, piersica rămasă era, chiar obraznicul nostru Maimuță, care datorită faptului nu-și putea stăpânii acele abilități proaspăt dobândite se transformase din greșeală într-un mic fruct - o micuță piersica. Când Regele Maimuţă sa trezit și a văzut servitorii, a început să strige la ei, sa facă tărăboi crezând, că aceştia sunt hoţi. Dar, după ce a început să-i întrebe de unde vin, a aflat despre banchetul dat de Xiwangmu.

Aflând că el ar putea să nu fie invitat la banchet, urmând să fie pedepsit pentru fapta comisă, din acest motiv, Regele Maimuță fuge părăsind livada. Pe drum, se întâlneşte cu Nemuritorul Desculţ şi îi vine în minte o idee cum să participe. Îi spune Nemuritorului Desculţ că banchetul a fost anulat, iar Regele Maimuţă îi ia forma şi participă la banchet. Sun Wukong ajunge la banchet înaintea celorlalţi zei, se îmbată şi distruge toată organizarea fastuosului banchet. În acest moment el îşi dă seama că ceilalţi zei nu au ajuns, iar când aceştia vor ajunge şi vor afla ce a făcut, vor devenii foarte furioşi și bineînțeles îl vor pedepsii. Din acest motiv, Sun Wukong încearcă să fugă în grabă de la banchet, fără ca nimeni să-şi dea seama dar, deja armata regală a reușit să-l înconjoare. Prin urmare a început un război total cu Cerul. După multe bătălii aprige și multe distrugeri, acesta in cele din urmă e capturat iar pentru faptele sale, Regele Maimuţă va fi închis sub un munte timp de 500 de ani. Se întâmplă ca după acea lungă perioada de timp, un călugăr taoist, numit Călugărul Tang cunoscut și sub numele - Xuan Zang, să treacă într-o bună zi prin dreptul închisorii sale, eliberîndul. Regele Maimuță îi mulțumește călugărului Tang și prin urmare acesta ia cerut să-l primească ca ucenic. În cele din urmă, maestrul taoist, impresionat de ambiția, inteligența și curajul maimuței, ia dăruit numele de Sun Wukong. Interesant e faptul că numele dăruit maimuței noastre rebele, reprezenta ceva special pentru acel maestru misterios și nu numai.... ,,Sun" - reprezenta originea sa simiană si ,,Wukong" - pentru a-și aminti de conștiința sa care a trebuit formată de la origine. 


In fine, zis si făcut dar, pentru a-și controla energia nestăvilită și a-și canaliza pornirile violente, noul maestru al său l-a făcut să poarte o bentiță de aur dăruită de către  Bodhisattva Guānshìyīn Púsà. Aceasta atunci când este spusă o rugăciune specială, se poate strânge și astfel poate provoca o durere cumplită prin compresia capului, celui ale cărui acțiuni se dovedesc contrare preceptelor lui Buddha și principiilor budiste. In fine, Sun Wukong nu se simte deranjat de dorința maestrului sau și pornesc într-o călătorie lungă.

Pe parcursul călătoriei lor din China spre India, datorită faptului că a fost născut pe cale magică, Sun Wukong reușește să-și îmbunătățească si să-și stăpânească acele puteri supranaturale dobândite. Acesta a învățat cum să ajungă un luptător puternic, protejandu-se de tehnica ,,Celor Trei Dezastre", stăpânind arta celor 72 de transformări ( diverse arme, animale și obiecte diferite ), arta de a se multiplica sau de a se minituariza ( asta doar datorită faptului că fiecare fir de păr avea proprietăți magice ) și puterea de a ajunge dintr-o singură săritură până la nori ba, chiar să meargă pe aceștia. În urma multor antrenamente bizare acesta a reușit sa devină mult mai puternic, dobândind noi aptitudini. De exemplu,  după ce a reușit să supraviețuiască 49 de zile într-un foc divin, ochii săi au câștigat puterea de a recunoaște demoni polimorfi sub diferite avatare. A învățat de asemenea vrăji puternice care pot stâpâni vântul sau separa apa, vrăji ce pot să formeze cercuri de protecție împotriva demonilor, sau să înghețe oameni, demoni, și zei deopotrivă. Datorită faptului că acesta devenise nemuritor, lui Sun Wukong au început să-i ofere ascultare la nevoie diferite spirite ale pământului și al munților precum și alte ființe din mitologia chineză. 


După multe peripeții, in care personajele noastre se confruntă cu o serie multiple de încercări şi obstacole, li se vor alătura alți noi discipoli, un căpcăun de râu care-și ispășește păcatele, un porc antropomorf si un dragon ce avea abilitatea de a se transforma intr-un cal. In același timp forțele întunericului, folosind forţa şi înşelăciunea au trimis o mulţime de demoni şi spirite rele în încercare de ai oprii prin diferite mijloace de la călătoria lor spre cultivarea spirituală. Dar întotdeauna, aceștia au ieșit triumfători.

Se întâmplă ca într-o zi, Călugărul Tang şi discipolii săi să intre într-un misterios munte, numit Muntele Tigrul Alb, unde locuia un demon puternic, înșelător - numit, Demonul Schelet. Pentru a distruge echipa călugărului, demonul ia o formă umană, transformându-se într-o fată firavă, blândă și super frumoasă. Dar, Regele Maimuţă datorită acelor abilități bizare, recunoaşte înşelăciunea şi o omoară pe falsa ființă. Descurajat, spiritul demonului iese din cadavru și se retrage. Intre timp, călugărul Tang este îngrozit de violenţa acestuia nejustificată a Regelui Maimuţă. Înainte ca Maimuţa să poată oferii vreo explicație, demonul Schelet încearcă din nou, de data aceasta transformat într-o asemănare a mamei fetei. Regele Maimuţă, nu se lasă păcălit și fără prea multă șovăială ucide din nou demonul. Acum, blândul călugăr îşi iese total din minţi, începând să fie destul de agitat, de fapta comisă de Sun Wukong. Demonul simte momentul slab și mai face o încercare și se transformă instant în tatăl fetei. De data aceasta, Regele Maimuţă distruge demonul complet. Călugărul Tang, păcălit de aparenţele înșelătoare ale demonului, respinge loialitatea Regelui Maimuţă şi-l expulzează din pelerinajul spiritual.

În ciuda faptului că este nedreptăţit de mai multe ori de către maestrul său, Regele Maimuţă rămâne loial Călugărului Tang, oferindu-i protecţie din toată inima în timpul întregii călătorii. Chiar după ce a fost respins, el îl salvează pe călugăr de la pericolele ce urmează. După depăşirea acelor numeroase încercări şi obstacole, grupul se întregește si se întoarce în cele din urmă în China cu scripturile sacre. Drept recompensă pentru realizările sale, Regele Maimuţă primeşte titlul de "Buddha Biruitor în Conflicte."

Ruyi Jingu Bang - Legenda Toiagului Magic ( Acul Regelui Maimuță )


Această fabuloasă armă mitică apare pentru prima dată în al treilea capitol când vestitul Regele Maimuță, merge în regatul subacvatic, al Regelui Dragon din Marea Estică. E ca un baston, asemănător celor al călugărilor shaolin. Totuși această armă magică, acoperită cu un aur masiv, cu inscripții asiatice si cu o greutate imensă deține o poveste învăluită intr-un mister încă neilucidat. Sun Wukong era într-o căutare a unei arme speciale, potrivită abilităților sale fantastice si se pare că ar fi ajuns până la Palatul Apelor de Cristal, pentru a-și satisface acea dorință. Când sa ajuns la concluzia că toate armele magice- săbii, sulițe, topoare și halebarde ce cântareau enorm de mult, nu-i erau chiar pe placul său - regina dragonului îi sugerează soțului ei să-i ofere lui Sun Wukong un stâlp de fier ce părea a fi total inutil - pur si simplu aceștia păreau ca și cum își doreau să scape de acel obiect si bineinteles de insistențele rebelului Sun Wukong. Ea susține că stâlpul antic a început să producă lumină cerească cu câteva zile înainte ca acesta să poposeasca in regatul apelor. Interesant e faptul că romanul, descrie stâlpul ca fiind un stâlp de fier, de culoare neagră, având o înălțime de douăzeci de picioare și lățimea unui butoi imens. Regele Maimuță nu stă mult pe gânduri și îl ridică sugerând că o dimensiune mai mică ar fi mai ușor de manevrat. Zis si facut bastonul imens se conformează dorințelor sale și se micșorează. Bastonul ajunsese să fie doar puțin mai înalt decât el și gros ca un bob de orez. Ajunsese să îl micșoreze până la dimensiunea unui ac. Interesant e faptul că acest baston magic, conform mitologiei chineze, ar fi fost folosit de Marele Yu, pentru a măsura adâncurile Marelui Potop ce s-ar fi desfășurat pe teritoriul Chinei. Bastonul magic ce se presupune că ar fi avut o greutate de 8 tone își asculta noul stăpân - se marea sau se micșora după dorințele sale.

O mică notă, posibil importantă.

Din punctul meu de vedere creatorul, acestui personaj fantastic ce face parte din mitologia chineză, prin această capodoperă numită,  ,,Journey to the West", a reușit să expună o ființă uimitoare, cu puteri supranaturale cu mult peste ceea ce suntem in mod direct obișnuiți să descoperim din creatiile   mitologice dezvoltate pe teritoriul European. Un personaj puternic și abil, capabil să reziste celor mai buni luptători din cer cât și unei armate imense. Ținând cont de multiple aptitudini pe care le deține, sincer până în momentul de față, pare a fi unic - nici nu-mi pot da seama cam cu ce personaj al mitologiei grecești, romane sau vikinge s-ar putea compara sau s-ar putea asemăna acest personaj ce aparține mitologiei chineze, Sun Wukong - puternicul Rege Maimuță. Dacă, aruncăm o mică privire pe partea occidentală, la acele creatii americane moderne - aici fac referință la creațiilor epice a celor de la studiourile Marvel, Warner Bros....etc., se poate observa destul de bine influența pe care au avut-o legendele lumii, mai ales cele din asia asupra personajelor lor. Chiar, dacă nu sunt un fan înrăit, îmi plac mult acele creații, ce aparține universului Marvel - nu pot nega acest lucru, sunt cât de cât cu ochii pe acele noutăți aduse in acel fantastic univers - Doctor Strange, fiind  supereroul meu preferat. Totuși, cu greu poți compara cu ceea ce se poate descoperii in literatura asiatică. Recomand cu incredere romanul ,,Journey to the West" si creațiile alternative ale acestei capodopere captivante.

Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar