Spot Publicitar

Cele șapte minuni ale lumii antice.

 Cele șapte minuni ale lumii antice au fost considerate la vremea lor, si nu numai, unele dintre cele mai mărețe realizări arhitecturale de pe planetă.

Minuni Ale Lumii Antice

1) Piramida lui Keops.

Situată la Gizeh in Egipt, langa Cairo, piramida lui Keops a fost construită undeva între anii 2700-2500 î.Hr.

 Imensa piramidă a fost cea mai înaltă  construcție din lume mai mult de 43 de secole, pana in secolul al IX-lea in 1889 când a fost construit Turnul Eiffel. Una dintre primele menționari asupra existenței și descrierii piramidelor din Egipt a fost făcută de istoricul grec Herodot în scrierile sale. De-a lungul secolelor, Marea Piramida a stimulat imaginația oamenilor. S-au facut multiple speculații cum că ar fi fost construită ca observator astronomic sau ca este o simpla constructie geometrica a unei civilizatii demult disparute. Mulți dintre cercetători al civilizației antice ne prezinta diverse teorii cum că aceste piramide ar fi construcții realizate de civilizații extraterestre. Cei mai multi arheologi accepta însă teoria ca piramidele din Egipt nu au fost decât unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor.

 Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre “Cele 7 Minuni ale Lumii” si singurele care au supravietuit timpului. Desi pe platoul de la Gizeh sunt 10 piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusă în această categorie a “Minunile Lumii”. Este cunoscută că “Marea Piramida” a fost construita din peste 2.000.000 de blocuri de piatră, fiecare bloc cîntărind în medie 2,5 tone. Este înaltă de 137 de metri (a pierdut 9 metri din inaltime in ultimii decenii ) și are laturi de 230 de metri. Unghiul de inclinare al laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colț este indreptat cu precizie către fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud si est). Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramidă au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si găuri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in mijlocul  piramidei fiind, accesibilă numai din “Marea Galerie” în care se ajunge pe un culoar ascendent. Pereții acestei camere sunt construiți din granit roșu, iar pietrele au fost imbinate atât de bine, încât nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o cameră mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.


În filmulețul de mai sus aveți o mică prezentare a celor 7 minuni ale lumii antice. Coloana sonoră folosită :- Courage and Willpower by Keys of Moon https://soundcloud.com/keysofmoon

2) Colosul din Rhodos.

Se presupune că era situat la intrarea în portul din insula Rhodos a Greciei. Rhodos este o insulă aflată în Asia Mică, unde Marea Egee întâlnește Marea Mediterană. O construcție fabuloasă ce s-ar fi realizat în 12 ani și a fost finalizată în 282 î.Hr.

 Rhodos devine în 408 î.Hr. capitala mai multor teritorii unite și un important port comercial. Se bazează pe un aliat, care este Ptolemeu I al Egiptului. Macedonenii încearcă să rupă acestă alianță, însă locuitorii din Rhodos sunt uniți și rezistă eroic asediului. Colosul din Rodos a fost construit în cinstea zeului soarelui, Helios, ca mulțumire pentru protecția locuitorilor în timpul asediului. Chares din Lindos, un sculptor rodian, a fost angajat pntru construcția statuii. Statuia a strajuit intrarea in portul Rhodos timp de 56 de ani. În 225 î.Hr., în urma unui puternic cutremur, i s-ar fi rupt un picior. După prăbușirea statuii, locuitorii din Rhodos au vrut sa o construiască primind chiar o ofertă generoasă de la Ptolemeu al III-lea, însă un oracol le-a interzis. După ce arabii au cucerit insula Rhodos, în 653 A.D., statuia a fost vanduta de catre aceștia unui evreu din Siria care ar fi carat-o pe 900 de camile, după cum spune legendă.

 Statuia era construita din bronz si intarita ulterior cu fier si piatra. Se spune ca au fost folosite 15 tone de bronz si 9 tone de fier, insa calculele arata ca aceste cantități au fost chiar mai mari. Avea o înălțime imensă, de 33 de metri și stătea pe un soclu înalt de 15 metri. Teoria că acest colos stătea cu cate un picior pe fiecare mal al portului se presupune a fi doar o fantastică  legendă pentru ca in nici o scriere nu se specifică acest lucru. Se crede ca ea a inspirat sculptorul francez Auguste Bartholdi, cel ce a construit Statuia Libertății din USA.

3) Farul din Alexandria.

Se presupune că ar fi fost construit pe o mică insulă de lângă orașul egiptean Alexandria numita Pharos. Se estimeaza că a fost terminat in jurul anului 280 î.Hr. deși construcția se presupune că ar fi inceput în jurul anului 290 î.Hr.

Imagine gif 

 Dupa moartea lui Alexandru ce Mare, comandantul lui, Ptolemeu Soter, ar fi preluat conducerea în Egipt, orașul fondat de Alexandru, oraș numit Alexandria. El ar fi început construcția farului in anul 290 Î.Hr., construcție ce a fost însă finalizată de fiul lui, Ptolemeu Philadelphus. Constructia a fost dedicata lui Ptolemeu Soter si soției lui, Berenice si se presupune că ar fi fost finanțată de un diplomat bogat numit Sostratus din Cnidus. Constru6ctia a fost atât de faimoasă încât denumirea de "far" a fost preluata in limbile franceza, italiană, spaniolă si in română. Farul din Alexandria a ajutat la navigație timp de mai bine de 1000 de ani, până când a fost distrus in urma a două cutremure puternice, din anii 1303 A.D. și 1323 A.D. 

 Farul avea o înălțime de 117 m si era construit din 3 părți pe o bază destul de largă. Prima parte era un cub inalt de 56 m, a doua secțiune era o primă octogonala înclinată in interior inalta de 27 m, iar ultima parte era un cilindru de 7 m înălțime. În interiorul cilindrului era  o flacără ce ardea noaptea si o oglindă imensă. Combustibilul folosit pentru flacără se presupune că era balegar uscat de la animale. Oglinda era folosită pentru ca ziua sa reflecte lumina soarelui si pe cea a focului pe timpul noptii. În varful cilindrului se afla o statuie, cel mai probabil a lui Zeus sau Poseidon, zeul marii.

4) Grădinile Suspendate.

Se crede ca au fost construite in jurul anului 600 î.Hr. si se presupune că ar fi fost construite în Babilon, Mahaweel, pe partea estica a Eufratului, aproximativ la 50 de km sud de Bagdadul de azi din Irak.

 Aceste grădini despre care nu se poate spune cu siguranță ca au existat, se presupune ca au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea, fiul lui Hamurabi. El le-a construit pentru una dintre sotiile sale bolnave, pentru a-i alina dorul de muntii si gradinile din locul ei natal numit Media. De asemenea mai exista o teorie, mai putin crediblila insa, ca aceste gradini au fost construite de Semiramiza, regina asiriana, in al cincilea ei an de domnie. Ceea ce ridica un mare semn de intrebare privind existenta acestor gradini este faptul ca nici unul dintre cei care au lasat in scrierile lor date despre Babilon, nu au vazut cu proprii ochi aceste gradini. Insasi tablele ramase din timpul lui Nabucodonosor nu contin date despre Gradinile Suspendate, ci numai despre descrierea palatului, a orasului Babilon si ale zidurilor acestuia. 

Imagine gif 

 Philo din Bizanț spune despre aceste gradini: “Gradinile Suspendate au plante cultivate deasupra nivelului solului si radacinile copacilor sunt infipte intr-o terasa superioara mai degraba decat in pamant. Intreaga greutate este sustinuta de coloane de piatră. Apa era ridicată cu ajutorul  unui sistem de scripeti si curgea de sus pe canale special amenajate. Aceste ape irigau intreaga grădină saturind radacinile plantelor ținînd umedă intreaga zonă. Aceasta face ca iarba sa fie permanent verde si copacii bine dezvoltați".

Se crede că Grădinile Suspendate erau un munte artificial construit pe terase suprapuse înalte de la 23 la 91 de metri si lungi de până la 122 de metri. 

5) Mausoleul din Halicarnassus.

Se crede că ar fi fost terminat in anul 353 î.Hr., la 3 ani dupa moartea regelui Mausollus. Orașul Halicarnassus (Bodrumul de azi) in Marea Egee, in sud-vestul Turciei.

 Denumirea de “mausoleu” vine de la numele regelui persan Mausollus care guverna provincia Caria. Mausoleul de la Halicarnassus a fost construit de catre Artemisia, sotia si sora regelui Mausollus, in memoria acestuia. Timp de 16 secole acesta fabuloasă construcție a supraviețuit timpului. Se crede că a fost distrus între 1000 A.D. si 1400 A.D. de un cutremur. În 1494, cavalerii Sfantului Ioana din Malta au construit un castel in timpul cruciadelor, castel care există și astazi in Bodrum si la a cărei construcție au folosit blocurile de piatra si marmura din mausoleu.

 Artemisia, sotia si sora lui Mausollus, l-a angajat pe arhitectul Pythius pentru realizarea proiectului. Planul de baza al cladirii era un templu imes, cu o baza rectanglulara cu o lungime de 40 de m si o latime de 30 de m, peste care era construita o piramida cu 24 de trepte. Inaltimea totala a mausoleului era de 45 m compusa din 20 m baza cu trepte, 12 m podiumul cu coloane, 7 m piramida cu cele 24 de trepte si 6 m statuia din varf care reprezenta un car cu 4 cai. Fundatia era un podium cu trepte decorat cu statui. Camera mortuara era construita din alabastru alb si decorata cu aur. Era localizata pe podium si inconjurata cu coloane. Faima acestei constructii consta in multimea statuilor cu care era decorata: oameni, lei, cai si alte animale. In fiecare colt, luptatori pe cai strajuiau mormantul. Fiecare parte a mausoleului era decorata cu fresce care prezentau scene despre luptele grecilor. Intre fiecare dintre coloanele podiumului strajuiau statui. Astazi, numai cateva statui au fost recuperate si pot fi vazute in Camera Mausoleului la British Museum.

6) Statuia lui Zeus.

Orasul Olimpia din Grecia antica localizat pe coasta vestica a Greciei, la aproximativ 150 de km de Atena. Construit între anii 470-450 î.Hr.

 Jocurile Olimpice au inceput in orasul Olimpia din Grecia in anul 776 î.Hr. si erau tinute in cinstea lui Zeus. Oamenii veneau din toate tarile sa participe la aceste jocuri si se rugau in templul lui Zeus. Cu timpul, cand Jocurile Olimpice au devit faimoase, din ce in ce mai multi oameni veneau sa ia parte la intreceri. Astfel ca, templul a devenit neincapator. De aceea s-a construit un altul, mai mare. In interiorul lui sculptorul grec Phidias a realizat o statuie imensa a lui Zeus. Imparatul roman Caligula a vrut sa ia statuia si sa o expuna in Roma. Dispozitivul pe care il construise pentru transportarea ei s-a rupt, el fiind nevoit sa renunte la acesta idee. Jocurile Olimpice au fost declarate “pagane” in anul 392 A.D. de catre imparatul crestin Theodosius I al Romei, iar templul lui Zeus a fost inchis. Mai tarziu, statuia a fost transportata de catre niste greci foarte bogati intr-un palat din orasul Constantinopol in care a si fost distrusa in anul 462 d.Hr de catre un incendiu devastator. Astazi nu a mai ramas nimic din marele templu decat fundatiile, coloane cazute si pietre.

 Pausanias Grecul spunea in secolul 2 A.D.: “In mana dreapta tinea o statuie a Victoriei facuta din aur si fildes. In mana stanga tinea sceptrul lucrat din toate metalele si care avea in varf un vultur. Sandalele zeului erau facute din aur la fel ca si roba lui.” Templul lui Zeus era construit dupa modelul numeroaselor temple din Grecia, pe o platforma rectangulara. 30 de coloane largi sustineau acoperisul pe partile laterale si 6 la fiecare capat. Un acoperis foarte ascutit acoperea cladirea. Triunghiurile create la capetele cladirii de acoperisul inclinat erau umplute cu sculpturi. Sub ele, chiar deasupra coloanelor, erau mai multe sculpturi descriind 12 muncitori ai lui Heracle, 6 la fiecare capat. In acord cu descrierile, statuia era asezata in capatul vestic al templului. Ocupa o suprafata de 7 metri si avea o inaltime de 12 metri. Hainele sale erau sculptate cu animale si crini, fata era facuta din fildes iar barba, parul, roba si sandalele, din aur.

7) Templul lui Artemis.

Situat în orașul Efes din Grecia antica, langa orasul Selkuc de azi din Turcia, acesta ar fi fost construit în jurul anului 550 î.Hr.

 Templul zeitei Artemis se considera a fi cea mai frumoasa structura construita vreodata. Artemis (Diana la romani), era in religia greaca zeita vanatorii si a naturii salbatice. In religia locuitorilor din Efes, era zeita fertilitatii. In anul 550 I.C. regele Croesus din Lydia a cucerit orasul Efes si alte orase din Grecia antica. In timpul luptei a fost distrus un templu al zeitei Artemis. De aceea, Croesus a luat decizia sa construiasca unul nou realizat de arhitectul grec Chersiphron si de fiul acestuia, Metagenes. Noul templu a fost mandria celor din Efes pana in anul 356 I.C. cand, Herostratus (un tanar din Efes) l-a ars din temelii crezind ca numele lui va intra in istorie. Ciudat sau nu, Templul lui Artemis a fost distrus in aceeasi noapte in care s-a nascut Alexandru cel Mare. Cand el a cucerit Asia Mica, s-a oferit sa-l reconstruiasca, ceea ce s-a si intamplat. Noua constructie a fost definitivata dupa moartea lui in 323 I.C. Sfantul Paul a vizitat orasul Efes in primul secol A.D. predicand crestinismul. Aici insa s-a lovit de veneratia pe care locuitorii o aveau pentru zeita Artemis. In anul 262 A.D., templul a fost distrus de goti. Locuitorii au planuit sa-l reconstruiasca dar intre timp au fost crestinati si ideea reconstructiei a fost abandonata.

 Templul lui Artemis era faimos pentru marimea lui si pentru operele de arta pe care le gazduia. Era construit din marmura, cu o fatada decorata. Se estimeaza ca masura 106 metri in lungime si 54 de metri pe latime, avea 127 coloane de piatra inalte de 18 metri fiecare, fiind de 4 ori mai mare decat Parthenon-ul din Atena. La intrare, scari de marmura inconjurau templul. In interior erau sculpturi valoroase realizate de marii artisti ai vremii.

Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar