Spot Publicitar

Curiozități Despre Grecia Antică ~ Partea II - Câteva Date Fascinante Despre Grecia Antică!

 În Grecia Antică existau multe obiceiuri interesante. Unele dintre ele pot părea destul de ciudate dar, pentru acele timpuri erau respectate fiind considerate importante in viața de zi cu zi.

În urmă cu două milenii şi jumătate civilizaţia greacă îşi extindea influenţa asupra unor ţinuturi întinse din Europa şi Asia Mică, grecii întemeind cetăţi inclusiv pe actualul teritoriu al României, pe ţărmul Mării Negre. Elenii de-a lungul timpului și-au creat o mulțime de povești despre trecutul lor, care să-i ajute să înțeleagă și să transmită istoria lor mai departe. În aceste povești erau prezentați diverși monștri și zeități mitologice. 

Imagine reprezentativă 

În Antichitate, nebunul nu era considerat ca un om bolnav sau ca o primejdie socială, așa cum va fi considerat mai târziu. Credința în zeități, misticism și al monștrilor în generarea bolilor psihice va domina întreaga lume până în epoca modernă. În acele vremuri îmbolnăvirile mintale erau considerate drept rezultatul pedepsirii zeităților, iar vindecările miraculoase ca ceva posibil. Frica, neștiința si ignoranța întotdeauna au creat si vor continua să producă probleme intr-o societate. Ok, sa încercăm să mergem mai departe.

Iată câteva dintre cele mai interesante informații ale Greciei Antice 

☆ Grecii construiau statui ale zeilor în interiorul unor temple. Cel mai faimos templu din Grecia este Parthenonul. Acesta a fost construit în cinstea zeiței Athena, protectoarea orașului Atena.

☆ Poporul grec organiza numeroase festivaluri în onoarea zeilor lor. Pentru sărbătorirea zeului grec Zeus, s-au organizat primele Jocuri Olimpice grecești. Acestea au avut loc în orașul Olympia în 776 î.Hr. și se crede că ele au inspirat Jocurile Olimpice care se organizează în zilele noastre.

☆ Înainte de organizarea fiecărei ediții de Jocuri Olimpice se semnau armistiții între orașele-state care deseori erau în război. Acest armistițiu garanta desfășurarea Jocurilor Olimpice în condiții de siguranță.

☆ Evenimentele de la Jocurile Olimpice grecești includeau: lupte, sărituri în lungime, cursele cu carul. Cei care participau la Olimpiadă trebuiau să fie cât mai duri, iar regulile erau minime.

☆ Teama naște monștrii. Grecii aveau unele superstiții stranii despre alimente – unii dintre ei nu consumau fasole, considerând că în boabele de fasole se regăsesc sufletele morților. 

☆ Doctorii gustau ceara de urechi a pacienților. Deci, dacă ai fi fost un mic pacient în Grecia Antică, ai fi avut plăcerea de ai oferii doctorului la fiecare vizită ocazia să-ți îndese un deget în ureche.

☆ Femeile strănutau pentru a evita o sarcină. Potrivit credinței grecești, pentru a preveni o sarcină nedorită, femeia trebuia să strănute imediat după actul sexual, dar metoda se dovedea, inutilă. O altă metodă era să frece de partea genitală o pastă din rășină de pin și miere, o procedură periculoasă ce incomoda continuarea actului sexual, etc..

☆ Declarația de dragostea a unui bărbat al societății elene consta în aruncarea unui măr către femeie. Acesta era un act simplu de a-ți exprima dragostea mai însemna și o cerere în căsătorie. 

☆ În cazul în care amantul unei femei măritate era prins, acesta era scos în piaţa publică unde era epilat de faţă cu toată lumea. Astfel de obiceiuri brutale încă se mai practică și în ziua de azi chiar și pe teritoriul României.

☆ Oamenii nu purtau nici-o costumaţie atunci când mergeau la sălile de sport şi îşi făceau exerciţiile dezbrăcaţi pentru a arăta cât sunt de mulţumiţi de aspectul lor. 

☆ Viața publică în Grecia Antică  se desfășura în cadrul cetății (activități politice, religioase, sportive, spectacole, războaie).Instituțiile reprezentative ale puterii obligau cetățenii de a presta serviciul militar împărțind armata în infanterie (grea hopliți), cavalerie și flotă.

Hoplit - Imagine informațională 

Cum arăta cu adevărat Grecia Antică? Urmăriți această recreere din Grecia Antică cu animație 3D realistă pentru a afla. Grecia antică in special mitologia greacă este plină de surprize și uneori de povești șocante!

"În următorul documentar video, sunt etalate date despre stilul de viață și educație spartană! Pentru mai multe documentare și videoclipuri despre lumea antică, asigurați-vă că vă abonați la canalul de Youtube utilizând linkul video."


În filmulețul de mai sus, vom explora unele dintre cele mai importante repere, arhitectură, clădiri de artă și peisaje din Grecia antică! O mică călătorie animată descoperită în jocul video Assassin's Creed Odyssey

☆ Civilizația greacă antică a avut o influență imensă asupra limbajului, politicii, sistemelor educaționale, filosofiei, artei și arhitecturii lumii moderne, în special în timpul Renașterii din Europa de Vest și din nou în timpul diferitelor revigorări neoclasice din Europa și America din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea. 

Imagine capturată din jocul Assassin's Creed Odyssey

Țara pe care majoritatea dintre noi o numim Grecia, a fost numită Hellas sau Republica Elenă, în ​​istoria antică. Deci, de ce înca mai există persoane in această lume ce continua să numească acest loc la care tot continui sa fac referință!!? Pe scurt, când romanii au preluat conducerea, ei au numit regiunea „Țara Grecilor”, sau „Graecia” în propria lor limbă, latină. Și iată-l! O țară cu un nume încă puternic.
Se crede că primele civilizații ale Greciei Antice au fost formate în urmă cu aproape 4.000 de ani (aproximativ 1600 î.Hr.) de către puternicii micenieni din Creta (o mică insulă greacă). Imperiul grecesc antic sa răspândit din Grecia prin Europa și, în 800 î.Hr., grecii au început să-și împartă pământul în orașe-state, fiecare cu propriile legi, obiceiuri și conducători.

☆ Grecia antică, era de fapt alcătuită din peste 100 de orașe-state mai mici. Cele două mari și mai puternice erau Atena și Sparta. Știați că, deși ambele orașe făceau parte din Grecia, de multe ori acestea se aflau în război unul cu celălalt ?! Atenienii au apreciat cel mai mult educația și artele, în timp ce spartanii erau cunoscuți în întreaga lume la acea vreme ca fiind cei mai feroce dintre războinici. Sparta era literalmente alcătuită în întregime din soldați. Istoricii cred că au început să se pregătească pentru luptă de la vârsta de 7 ani. Acest oraș era atât de sigur de puterea sa militară, încât nu avea ziduri care să-l protejeze. În schimb, armata spartanilor stătea în formațiuni în jurul perimetrului orașului, ca un zid viu! Grecii antici aveau o mulțime de povești care să-i ajute să învețe despre lumea lor. Aceste povești sunt cunoscute sub numele de mitologie greacă. Statuile zeilor și zeițelor grecești erau plasate în interiorul templelor, dintre care cel mai faimos este Partenonul. Acest templu din Atena a fost construit pentru zeița Atena, ocrotitoarea orașului.


☆ Știați că grecii antici au inventat teatrul? Le-a plăcut să urmărească piese de teatru, iar majoritatea orașelor aveau câte un teatru - unele suficient de mari încât să poată adăposti peste 15.000 de oameni! Doar bărbații și băieții aveau voie să fie actori și purtau măști, care arătau publicului dacă personajul lor era fericit sau trist. Unele dintre măști aveau două fețe, astfel încât actorul le putea întoarce pentru a schimba starea de spirit pentru fiecare scenă.

☆ In zilele noastre toți ne bucurăm de dreptul de a fi liberi, de a trăi și a învăța Libertatea și egalitatea indiferent de vârstă, sex, gen, religie, etnie etc., sunt drepturi fundamentale ce trebuie respectate și bineînțeles protejate cu orice preț. Uitați că în Grecia antică copiii au avut o intrare dificilă în viață, mulți nu treceau de primele săptămâni de viață. Cu toate acestea, dacă un copil se năștea cu o dizabilitate sau o deformare în acele vremuri familia îl  abandona pur și simplu, fie lăsându-l pe stradă în speranța că cineva ar fi avut milă și l-ar  fi crescut ca sclav sau pur și simplu il lăsa să moară. Educația formală a fost destinată numai băieților ce aparțineau familiilor înstărite și aveau loc în școli cu îndrumători privați (de exemplu, îndrumătorul privat al lui Alexandru cel Mare a fost Aristotel!)

☆ În cea mai mare parte, educația era o afacere privată, iar cele mai înstărite familii își permiteau un profesor privat. Cu toate acestea, în perioada elenistică, unele orașe-state au înființat școli finanțate de guvern. Tinerii au fost învățați cum să scrie, să cânte fiind pregătiți pentru o viață de administrație militară. Mulți dintre ei erau cetățeni de clasă superioară și nu aveau nevoie să lucreze. Tinerele au fost învățate cum să scrie și să facă matematică de bază pentru a le ajuta să conducă o gospodărie.

în Atena, populația era separată în patru clase sociale, în funcție de bogăție, iar indivizii puteau avansa într-o clasă socială numai dacă obțineau mai mulți bani. În Sparta, toți nativii de sex masculin erau numiți homoios adică, egal - om cu statut egal dar, spartanii care acționau ca lideri militari și religioși ai orașului-stat, provin din doar două familii. Numai bărbații liberi, proprietari de terenuri, născuți local, s-au calificat pentru asigurarea deplină conform legii într-un oraș-stat.

☆ Instituții, politică, democrație, educație și spirit civic; grecii antici a fost pioneri in progresul uman, creând foarte multe sisteme și tradiții fără utilizarea unei tehnologii avansate. Lăsând, moștenire Romei și, mai apoi, Europei moderne o știință cutezătoare și o cultură strălucitoare. Daca doriți să descoperiți mai multe informații despre civilizația Greciei antice, verificați linkul de alături 
Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Acestea ar fi doar o mică parte din seria curiozităţi despre Grecia Antică, locul unde s-au pus bazele solide ale civilizaţiei europene. 


Comentarii

Promo

Postări populare de pe acest blog

Curiozități despre Grecia Antică - Educația Spartană

Întrebări si răspunsuri amuzante

Hive.io - Social media descentralizat 

Mitul Creației În Mitologia Greacă

Spot Publicitar